Залишити заявку

    Підпишіться на оновлення

    і завжди отримуйте найновішу інформацію

      "]
      Головна / Новини /

      Інтерв’ю з експертами – Олександром Водотикою та Зоєю Чечуліною

      Інтерв’ю з експертами – Олександром Водотикою та Зоєю Чечуліною

      8 10 2020
      Сьогодні Київська Логістична Школа рада представити Вашій увазі інтерв’ю з експертами у сфері закупівель – Олександром Водотикою та Зоєю Чечуліною, які здобували свій досвід як в українських, так і в міжнародних компаніях! Наразі Олександр та Зоя розробили та проводять унікальну серію практичних вебінарів для підвищення рівня експертизи в управлінні закупівлями саме для українського ринку, наступний вже 30-го липня. Тому долучайтеся до цікавої та корисної «розмови», та коментуйте під постом або ставте «+», якщо Вам відзивається тема!
      ?Зоє та Олександре, Ви розробили неймовірний курс вебінарів про найкращі практики у закупівлях для українських професіоналів та управлінців. Чому саме зараз і що Вас надихнуло на цей проєкт?
      Зоя Чечуліна:
      Олександр та я почали свій шлях у сфері закупівель дуже давно і мали щастя і можливість бачити і бути частиною того, як ця функція розвивалася і зростала. Відповідно, накопичилось дуже багато практичного досвіду, яким хотілося поділитися. Так виникла ідея створити програму «Практики для Практиків», яка має на меті ефективно поєднувати Know і How для практиків закупівель в Україні. Ми маємо на меті з одного боку вчитися на перевірених бізнес кейсах, швидко впроваджувати кращі практики в реаліях нашого бізнесу, з іншого боку, разом зі спільнотою закупівельників в Україні розвивати та професіоналізувати цю функцію надалі і створити платформу для обміну думками, експертизою практикуючих професіоналів закупівель в Україні і світі. Ситуація з коронавірусом і пандемією підтвердила, що сила відносин, сила обміну думками, практиками, успішними історіями та помилками допомагає разом ефективно виходити з кризи і також є каталізатором та рушійною силою розвитку функції закупівель. Отже, ми вважаємо, що наразі дуже слушний час для того, щоб об’єднуватися, ділитися практичним досвідом і розвивати функцію закупівель в Україні. Саме тому ми проводимо зараз ці вебінари.
      Олександр Водотика:
      Я хотів би додати, чому саме ці вебінари і чому саме зараз. Ми із Зоєю переконані, що теперішня ситуація, в якій опинилися національні економіки та більшість секторів бізнесу, несе не тільки загрози, але й є чудовою можливістю для лідерів Закупівель перепозиціонувати свою функцію як функцію стратегічного та проактивного партнера, та створити можливості для багатостороннього розвитку їхніх організацій. Ми зростали та вчилися критично мислити та діяти розсудливо і швидко разом зі своїми командами саме через кризові періоди 1998-1999 та 2009-2010 років. Своєю програмою хочемо заохотити лідерів до якісної дії!
      ?Так часто відбувається, що навчальні проєкт з’являються через певні розриви стандартів або регулярні «болі» у певної операційної функції. Поясніть що наразі із названого притаманне закупівлям в Україні ? Чи є взагалі якість труднощі, адже із тендерами та різними платформами, здається вже все просто і прозоро?
      Олександр Водотика:
      Це досить актуальне, але водночас складне питання. Не впевнений, що зможу надати розгорнуту відповідь на нього, але спробую поділитися своїми думками. Ваше питання несе в собі чудову ідею для нашого можливого круглого столу в рамках «Практик для Практиків». Впевнений, що вийде досить цікавий діалог.
      Отже….
      Ви правильно сказали, що навчальні проєкт, чи програми виникають, як відповідь на якісь «розриви стандартів» чи «можливості». З дуже багатьох дискусій, семінарів, круглих столів, а також під час нашої першої міжнародної конференції «Цифрові Закупівлі» в квітні минулого року стає зрозумілим, що наразі говорити про «стандарт операційної діяльності» в Україні досить рано. Нині ми знаходимося десь в процесі побудови свого пазлу операційної ефективності для бізнесу, і тут я маю на увазі всі операційні функції (чи як ще їх називають мережі постачання). Все більше і більше, через виклики останніх років, власники великого та середнього бізнесу в Україні звертають свою увагу на стратегічну важливість операційної ефективності. Мене особисто це тішить.
      Процес формування такого пазлу також супроводжується великим різноманіттям курсів, семінарів, сертифікаційних програм в сфері закупівель, які дають можливість швидко опанувати теоретичні знання професії. Деякі українські технологічні компанії пропонують закупівельний інструментарій, апелюючи до їхнього трансформаційного ефекту. Але чи таке розмаїття інформації допомагає нам сформувати цілісну картинку? Як сказав один з учасників конференції минулого року: «В теорії це все зрозуміло, а як це все впроваджувати на практиці? В чому полягає «мінімальна ефективна доза»?
      Це запитання, власне, і стало відправною точкою для програми «Практики для Практиків». Ми розуміємо, що теорія та моделі – це, як кажуть в фізиці, – статика! Ми ж хочемо об’єднати професіоналів навколо «закупівельної динаміки»: обговорення теорій моделей, їхня критична оцінка та якнайскоріше впровадження в бізнес тих, що принесуть максимальний та прозорий ефект та зможуть бути об’єктивно оцінені бенефіціарами бізнесу. Сподіваємося, що така ініціатива додасть ще один важливий, якщо не сказати «критичний», елемент до «операційного стандарту функції», про який ви згадали.
      ?Якщо повернутися до Вашого курсу, як так сталося що авторський курс читаєте удвох? Олександре, Ви наразі проживаєте в Австрії, а Зоя – провідний практик на українських теренах, правда міжнародної компанії. Як так сталося, що виник такий сильний тандем практиків?
      Зоя Чечуліна:
      Ми знайомі дуже багато років. Власне, Олександр і запросив мене свого часу до відділу закупівель в Україні і, захопив мене тим, що можна робити в цій функції і яку вартість можна приносити бізнесу. Олександр для мене з просто керівника перетворився на друга, ментора та наставника. Попри те, що ми працюємо та живемо наразі в різних країнах, ми постійно спілкуємося з Олександром і ділимося спостереженнями та досвідом. Я думаю, що перевага та унікальність нашого тандему полягає в тому, що ми можемо поділитися практиками та досвідом закупівельного ринку Європи, стимулюючи та мотивуючи до розвитку українські закупівлі, а з іншого боку адаптувати кращі світові практики до наших реалій, розуміючи виклики та специфіку ринку в Україні.
      ?Які можете виділити основні 5 правил ефективного менеджера із закупівель? А які із них вдається витримувати найважче і чому?
      Олександр Водотика:
      Спробую відповісти на Ваше питання виходячи з того, що мені та моїм командам допомагало ефективно адресувати можливості для бізнесу, та що для мене стало «критичним уроком».
      Я б виділив наступні 5 правил, які, я думаю, також стануть в пригоді для фахівців:
      1) Максимальна інтеграція функціонального порядку денного до бізнесу, розуміння зовнішніх викликів для вашого бізнесу, обговорення їхніх впливів із внутрішніми замовниками та адресування їх спільними зусиллями.
      2) Інтуїція та попередній досвід – добре, але аналітика, домашнє завдання та підготовлений біснес-кейс – ще краще!
      3) Спроба максимально використовувати можливості та ідеї зовнішніх партнерів для вирішення наших нагальних проблем. З постійних розмов зі своїми колегами маємо визнати те, що більшість часу (іноді до 80%) наші колеги проводять всередині своїх підприємств. Час змінити це правило, якщо ми хочемо стати стратегічним та інноваційним партнером.
      4) Ми в своїй роботі також маємо бути Закупівельними Інженерами. Що це значить? Швидкі та гнучкі операційні моделі стали (після таких відомих прикладів як APPLE, AMAZON, TESLA, перелік можна продовжувати) критичною складовою конкурентної переваги компаній в майбутньому після сили товарних марок та якості. Максимально структурувати наші процеси та автоматизувати їх для покращення швидкості реагування всього бізнесу, а не тільки закупівель, як його частини, має стати важливим правилом успішних керівників функції.
      5) Розвивайте свої таланти та таланти інших! Не бійтеся братися за нові проєкт, розглядати нові категорії чи напрямки, де ваш відділ до цього не працював, максимально залучайте свої команди до розбудови нових проєкт та їхнього пілотування!
      Власне, про це та багато іншого ми і говоримо в рамках нашої ініціативи та під час наших вебінарів. Маємо також надію, що наші сесії навчать нас долати перешкоди, які в щоденній роботі стоять на заваді дотримання цих основних правил!
      ?Якби була можливість почати свою кар’єру з початку, чи обрали б Ви цей самий напрямок у ланцюгу постачання чи можливо спробували заглибитися в інші функції ланцюга?
      Зоя Чечуліна:
      Працюючи в закупівлях, неможливо бути відірваною від інших функцій мереж постачання, а також від інших функцій організації загалом. Отже, так чи інакше протягом кар’єри ти стикаєшся зі специфікою, маєш розуміти та взаємодіяти з іншими функціями. Відповідаючи на Ваше запитання, чи змінила б я щось, я відповім, що ні. Моя особиста історія склалася так, що за освітою я мала займатися культурологію та археологію, але доля вирішила інакше. Якби 25 років тому мені сказали, що я буду займатися закупівлями, комплаєнс, трансформаціями та бізнес-процесами, я навряд чи в це повірила, але життя завжди дає можливості, я в цьому абсолютно переконана. Головна умова тут — хотіти розвиватися і не боятися виходити із зони комфорту. Отже, підсумовуючи, я б не обрала навмисно іншу функцію в мережах постачання, я би йшла слідом за можливостями. І хочу сказати Вам, що я не припиняю дивуватися пропозиціям долі, які трапляються на шляху. Наприклад, ще 2 роки тому я не викладала, а зараз отримую від цього величезне задоволення та нові знання та навички.
      ?Знаємо, що Ви обоє маєте свої родини, є батьками, проактивними викладачами бізнес-шкіл та соціальними активістами. Яка діяльність найбільше надихає для нових звершень?
      Олександр Водотика:
      Зоя вже раніше згадала про відкритість до нового, можливість свідомо дивитися на світ та зміни, що в ньому постійно відбуваються, вчитися у інших та використовувати отримані знання для того, щоб змінювати світ на краще. На мою думку, реалізація такої можливості є нашим найбільшим мотиватором! Чи все виходить? Далеко ні! Чи варто пробувати? Однозначно так!
      Власне, наша нова ініціатива із Зоєю і народилася під девізом «Краще один раз спробувати, аніж 7 разів мріяти».
      ?Окремо хочемо відзначити чудову українську мову викладання під час Ваших навчальних програм! А от де Ви самі отримуєте саме нову інформацію та знання? Які джерела зможете порекомендувати для початківців?
      Зоя Чечуліна:
      Стосовно нових знань, по-перше, звичайно, це практичний досвід кожен день на роботі. Також, це обмін досвідом, експертизою, успішними історіями та провалами між колегами, в рамках круглих столів, семінарів, зустрічей, спільних проєкт. Зупинятися в отриманні знань не можна, адже те, що ти знав вчора і думав, що це найкраще, завтра вже не є достатнім, оскільки світ рухається вперед дуже швидко, і також з’являються нові технології, практики. Світ вимагає нових рішень. Отже, дуже важливо також постійно вчитися, читати і прислухатися до експертів в галузі, де ви працюєте. Саме обмін і навчання є одним з принципів нашої програми “Практики для Практиків”, і ми заохочуємо та запрошуємо всіх колег з функцій закупівель і постачання об’єднуватися, спілкуватися, обговорювати бізнес кейси та створювати таким чином професійні осередки та розвивати свою функцію.
      ?Вже зовсім скоро буде проходити другий вебінар про найкращі практики у закупівлях – 30-го липня. Про що поділитеся? І які враження в учасників від першого вебінару?
      Олександр Водотика:
      В рамках професійної платформи «Практики для Практиків» нам хочеться перш за все обговорювати та ділитися досвідом на теми, які є найбільш релевантними для нашої роботи, а також відповідають очікуванням колег, які беруть участь в дискусіях. Зі свого боку ми із Зоєю склали приблизний перелік з 5-7 тем для вебінарів, але будемо коригувати та адаптувати їх в залежності від зворотного зв’язку та побажань колег, які долучаються до цієї ініціативи. Тому дуже-дуже просимо всіх, хто вже долучився до платформи, чи тих, хто планує, або тих, хто вагається, – ставати активними учасниками розбудови тематики та наповнення майбутніх подій в рамках нашої програми з Київською Логістичною Школою.
      Звичайно, що ми із Зоєю переймалися тим, як відбудеться перший вебінар, де ми говорили про стратегічні виклики комплексного бізнес-середовища, та як нам та нашим командам готуватися до ефективної їх адресації зараз та в майбутньому? Ще раз хочемо подякувати всім вам, хто відвідав наш захід та активно підтримав сесію своїми коментарями та запитаннями! Нам приємно було отримати стільки позитивних відгуків стосовно змісту прикладів, які ми розглядали та практичних порад, якими ділилися. Але особливо хотілося подякувати і за побажання щодо покращення.
      До другого вебінару готуємося з оптимізмом, впевненістю, що розпочата ініціатива має інтерес та перспективу на майбутнє. Під час нашого наступного вебінару поговоримо про управління та вдосконалення операційної діяльності Закупівель та постачання. Тема досить широка, а тому спробуємо сконцентрувати свою увагу та увагу наших учасників на головному:
      – Які операційні моделі існують в закупівлях та яка модель підходить особисто вам та вашому бізнесу?
      – Які показники функціональної діяльності варто використовувати управлінцям у сфері закупівель, на що варто звертати увагу у виборі KPIs, та яких помилок варто уникати?
      – Що відрізняє успішні компанії та їхніх управлінців в управлінні операційною діяльністю та її вдосконаленням від інших?
      Як і до першого свого заходу готуємося із Зоєю ретельно, хочемо навести максимум відповідних прикладів та «критичних уроків» та спробувати разом з вами знайти оту унікальну (як говорять фармацевти) «діючу речовину» в управлінні функцією!
      Долучайтеся, буде, як завжди цікаво! Чекаємо на нову зустріч в рамках «Практики для Практиків»!

      Поділитися:

      © Всі права захищено 2021

      Заказать звонок

       

        ×
        Замовити дзвінок

         

          ×
          Request a call back

           

            "send"

            ×