Залишити заявку

    Підпишіться на оновлення

    і завжди отримуйте найновішу інформацію

      "]
      Головна / Новини /

      Інтерв’ю про оперційну ефективність підприємства та впровадження моделі SCOR

      Інтерв’ю про оперційну ефективність підприємства та впровадження моделі SCOR

      8 06 2021

      Київська Логістична Школа – перша в Україні Бізнес Школа в сфері логістики і SCM, заснована з метою підготовки висококваліфікованих фахівців і управлінців, поширення міжнародної експертизи та обміну знаннями, технологіями і інструментами для підвищення рівня ефективності підприємств.

      Сьогодні KLS продовжує знайомити Вас із тематикою операційної ефективності та впровадженням SCOR моделі.

      Степан Кобзєв, асоційований інструктор APICS, люб’язно погодився на інтерв’ю для наших читачів та поділився власним досвідом контролю операційно ефективності підприємства на пості директора з логістики.

      KLS: Який досвід в Логістиці найкраще допомагає в ефективному управлінні ланцюгами постачання? З чого варто починати навчання початківцям в Логістиці?

      Степан: Кращий досвід – це помилки, які допускає будь-який фахівець в управлінні ланцюгами постачання. Вони дозволяють рухатися вперед і розвиватися. Важливо робити правильні висновки і знаходити рішення, які не дозволять помилкам трапитись знову і будуть приносити якісно інші результати.
      Навчання в логістиці варто починати з простих речей – література, вебінари, навчальні заходи, курси. Сьогодні досить багато джерел інформації у вільному доступі про логістику і управління ланцюгами постачання. Я згадую часи, коли я робив перші кроки в логістиці – інформації було не так багато і профільних навчальних заходів практично не існувало. Були курси із дуже малим обсягом інформації за певною темою, не більше.
      Сьогоднішні вимоги до фахівців у сфері управління ланцюгами постачання і логістики знаходяться на високому рівні і постійно ростуть. Програми підготовки фахівців з’явилися у нас в країні і успішно розвиваються – від базових до комплексних.
      Для тих, хто робить перші кроки в професії – важливо вивчати ази SCM. Для фахівців середнього та високого рівня – удосконалюватися і розвиватися.

      KLS: Поділіться своїм баченням на ключові завдання операційного директора. Як організувати ефективне управління змінами в ланцюжках поставок?

      Степан: Думаю, що не зможу бути оригінальним по баченню ключових завдань операційного директора – це якісне забезпечення виконання операційної (організаційної) стратегії: забезпечення задоволення клієнтського попиту, підтримання конкурентоспроможності організації, забезпечення виконання фінансовий цілей. Ведення керівництвом повсякденної діяльністі компанії і організація ефективної взаємодії всіх структурних підрозділів компанії, розробка і впровадження рішень – технологічних і організаційних – для підвищення ефективності діяльності підприємства.
      Якщо говорити про ефективне управління змінами в ланцюгах постачання, то, в першу чергу, в організації повинно з’явитися розуміння і усвідомлення, що таке ланцюг постачання. Сьогодні мало, хто на ринку України почав приходити до цього розуміння. Компаніям необхідно відійти від «класичного» управління окремими структурними підрозділами з різними, часом конфліктуючими між собою, завданнями і цілями, і перейти до більш комплексного підходу – управління всіма підрозділами з точки зору єдиного цілого із загальною метою. Компанії повинні прагнути стати крос-функціональними – в моєму розумінні, це перший крок для організації стратегії по управлінню змінами в ланцюгах постачання. Це питання досить комплексне і може виявитися болючим для організації. Питання більше в готовності до таких змін і рішучості кожної конкретної компанії.

      KLS: Скільки років Ви професійно розвиваєте кар’єру в логістиці та ланцюгах постачання? Як змінювалися Ваші фокуси як керівника упродовж розвитку Вашої кар’єри?

      Степан: Я у сфері логістики і SCM вже більше 15 років.
      Перший час фокус був спрямований на забезпечення функціонування окремих елементів логістичної діяльності – склад, закупівлі, імпорт, дистрибуція, транспорт. Згодом, розуміючи, як функціонує окремо кожен з елементів, увага і зусилля змінилися на те, як організувати і розвивати злагоджену роботу всіх цих елементів.
      Завдання бізнесу диктували свої умови (на практиці в різних компаніях були різні акценти) – фокус зміщувався від підтримки існуючої логістичної системи, розвитку, побудови системи з нуля і до трансформації діючої неефективної системи.
      Сьогодні основний фокус спрямований на побудову та забезпечення функціонування стійкого, надійного ланцюга постачання.

      KLS: Операційна ефективність – це щоденна необхідність або разова практика стандартизації операційних потоків на початку кожного нового операційного року?

      Степан: Операційна ефективність компанії – це результат щоденної злагодженої роботи всіх співробітників організації. Я б сказав – щоденна клопітка праця. Разова практика стандартизації потоків дозволить сформувати вектор руху для досягнення ефективної роботи. Маючи на руках, наприклад, Best Practices та опис процесів без їх якісного застосування і виконання – неможливо досягти ефективності. Також варто постійно тримати в фокусі динамічне бізнес-оточення, в якому необхідно бути конкурентним і адаптивним до змін. Тому, досягти операційної ефективності можна тільки через якісну повсякденну роботу.

      KLS: Які техніки або інструменти постійного поліпшення ви застосовуєте у своїй роботі?

      Степан: Постійно застосовуємо картування процесів, з подальшим їх переглядом / зміною, з метою підвищення якості процесу. В обов’язковому порядку регулярно проводимо навчання і тренінги персоналу – як теоретичні, так і по застосуванню IT продуктів.

      KLS: Де Ви черпаєте нові знання в напрямку операційної ефективності?

      Степан: Література, спілкування з колегами із моєї сфери діяльності і з суміжних сфер, участь в профільних заходах.
      У нас в країні, за останні 4 роки з’явилися заходи високого рівня, присвячені управлінню ланцюгами постачання, із залученням професіоналів із-за кордону. Відкрилися відмінні можливості отримати новий досвід і знання від іноземних фахівців. Хочу всіх фахівців в галузі управління поставками – від початківців до професіоналів – закликати використовувати ці можливості по максимуму.
      В останні 5 років більше роблю фокус на вивчення матеріалів і навчання за програмами від провідних світових асоціацій у сфері SCM і операційного менеджменту.

      KLS: Які моделі операційної ефективності Ви вважаєте найактуальнішими для ринку України?

      Степан: Безумовно, непросте питання – кожна організація індивідуальна і рішення для підвищення операційної ефективності можуть бути різними.
      Для діагностики, побудови і реорганізації ланцюгів постачання можу рекомендувати SCOR модель.
      SCOR (Supply Chain Operations Reference) модель – це інструмент (методологія), застосування якого дозволяє істотно підвищити якість роботи ланцюгів постачання. Дана модель вже успішно застосовується на практиці більш, ніж 5 000 компаніями у всьому світі, у різних галузях та індустріях – виробничих, дистрибуційних, сервісних компаніях, e-commerce, тощо.

      KLS: Поділіться, що є сьогодні для Вас найбільш інноваційним в логістиці? Як Ви бачите роль і завдання операційного директора через 5 років? Що зміниться?

      Степан: Безумовно, розвиток і вдосконалення IT рішень для вирішення різного спектру завдань – data management & analisis, управління транспортом, складом, order management, системи планування. Цю тему можна довго розвивати.
      Вважаю, що роль і завдання можуть залишитися такими ж. На мою думку, вимоги до експертизи та знань для ролі операційного директора, безумовно підвищаться.

      KLS щиро дякує Степану Кобзєву за відкриті відповіді на запитання та поради для наших читачів!

      Запрошуємо Вас відвідати тренінг-презентацію SCOR моделі, що відбудеться 9 липня у Equides Club, підчас #LogisticsSummerCamp 2021!

      Долучайтеся!

      Детальна інформація:

      Архів. Logistics Summer Camp 2021

      Поділитися:

      © Всі права захищено 2021

      Заказать звонок

       

        ×
        Замовити дзвінок

         

          ×
          Request a call back

           

            "send"

            ×