Залишити заявку

    Підпишіться на оновлення

    і завжди отримуйте найновішу інформацію

      "]
      Головна / Новини /

      Як стати професійним фахівцем у сфері управління запасами? – дізнайтесь відповідь в інтерв’ю із Ксенією Ваілєвою!

      Як стати професійним фахівцем у сфері управління запасами? – дізнайтесь відповідь в інтерв’ю із Ксенією Ваілєвою!

      9 04 2021

      Які проблеми найчастіше зустрічаються в напрямку управління запасами? Як стати професійним фахівцем у цій сфері та як забезпечувати ефективне управління товарними запасами при невизначеності та ризиках у ланцюгах постачання?

       

      На ці питання нам відповіла Ксенія Валієва – тренер і бізнес-консультант, коуч ТОП-керівників, проєктний менеджер. Автор навчальних програм в області управління товарними та інформаційними потоками та розвитку емоційного інтелекту.

       

      ? KLS: Ви більше 5-ти років є найкращим тренером в Україні в напрямку управління запасами, провели тренінги для десятків торгових, виробничих та дистрибуційних компаній. Які є спільні риси для цих компаній, які виклики сьогодні постають в напрямку управління запасами?

       

      ? Ксенія: Загальні проблеми – заморожені кошти в товарних запасах, як наслідок – не вистачає оборотних коштів. Зниження рівня сервісу і втрата клієнтів пов’язана з відсутністю необхідного товару на складі. Покращення оборотності підвищить і рівень сервісу.

       

      ? KLS:  Як і де Ви отримали навички та експертизу в управлінні ланцюгами постачання?   Чи є “чарівна пігулка” як стати впевненим фахівцем в цьому напрямку?

       

      ? Ксенія: Моя “чарівна пігулка” – це наполеглива праця і допитливість. Кожен раз стикаючись з новою інформацією у своїй сфері – я її вивчаю досить глибоко. Потім застосовую на практиці те нове, про що дізналася. Без практики – знання марні, іноді навіть шкідливі. І це безперервний цікавий процес, де немає тієї точки де я зупинюся і скажу, що я знаю все.

       

      ? KLS: Які у Вас є лайфхаки для того, щоб забезпечувати ефективне управління товарними

       

      ? Ксенія: Звичайно є! Ось декілька з них:

      1) Якщо ситуація невизначеності пов’язана зі змінами на ринку збуту тоді, чим складніше ситуація, тим коротшим має бути горизонт прогнозування. (Проте пам’ятаємо, що горизонт прогнозування повинен бути не менше, ніж цикл замовлення – постачання (Lead time)) Це вимагає більший ресурс часу, але в підсумку – виправдано. Знаючи підходи управління запасами з використанням АВС аналізу – підхід показує високу ефективність.

      2) Якщо невизначеність пов’язана з сировинними ринками, то чим раніше ви передбачили негативні сценарії розвитку, тим більш стійким буде ваш ланцюг постачання. Моніторинг ситуації та альтернативний план реагування на зміни на сировинних ринках – повинно бути щоденною роботою менеджерів із закупівель. Якщо це поки не так, подбайте вже сьогодні про це, адже завтра може бути пізно.

       

      ? KLS:  Які навички важливіші: хард чи софт в управління ланцюгами постачання?

       

      ? Ксенія: Hard skills – це необхідний набір якостей для фахівця в ланцюгах постачання, але він не є достатнім для просування в кар’єрі. Чим вище ваші кар’єрні амбіції, тим більше Soft skills повинні входити в список компетенцій.

       

      ? KLS: Як Ви гадаєте, які знання і навички будуть потрібні через 5 років в управлінні ланцюгах постачання?

       

      ?Ксенія: До всіх тем, що є зараз, провідні позиції займуть: управління проєктами, управління ризиками, управління змінами.

       

      ? KLS: Які книги або курси Ви порадите для самонавчання в напрямку управління товарними запасами?

       

      ? Ксенія: Всім рекомендую книгу «Ефективне Управління товарними Запасами» Джона Шрайбфедера. Після прочитання, приходьте до мене на будь-який курс – там знайдемо рішення ваших специфічних завдань.

       

      ? KLS: Поділіться самим незвичайним проєктом з Вашої професійної практики? Чому саме цей проєкт для Вас є незвичайним?

      ? Ксенія: За мою практику було багато проєктів і в кожному є свої особливості та виклики. Я не можу сказати, що є щось незвичайне в самих проєктах, скоріше в рішеннях, коли команда стикається зі складними обставинами та в короткі терміни повинна знайти ефективні рішення.

      Це для мене найцінніше – підтримувати креативний дух команди, що б не сталося. Наприклад, в одному з проєктів для ринку середнього сходу ми налаштовували систему EDI для забезпечення електронного документообігу і зіткнулися зі складністю розпізнавання і випуску документів арабською мовою, де навіть цифри пишуться по-іншому, а команда розробників в Британії… Довелося потрудитися використовуючи експертизу місцевого населення. Проєкт запустили вчасно.

       

      ? KLS: Які сучасні інструменти аналізу виступають зараз драйверами в управлінні товарними запасами?

       

      ? Ксенія: Інструменти аналізу та підходи придумані давно і ґрунтуються на математичній статистиці та вищій математиці. Все нове пов’язано з програмними продуктами, які вдосконалюються і доповнюються відповідно до потреб бізнесу і розвиваються щороку.

       

      ? KLS: Що Вас захоплює і де черпаєте енергію?

       

      ? Ксенія: Мене надихають люди. Ті, які люблять свою справу і роблять класний продукт (і це не тільки про supply chain, а про будь-яку сферу життя). Мене надихають ті, хто не боїться змін і бере відповідальність за впровадження чогось нового, що покращує бізнес-процеси, підвищує клієнтський сервіс та ефективність і так само приносить великий прибуток. Енергію я черпаю зі своєї справи, з вдалого тренінгу або консультації, з реалізованого проєкту, зі спілкування з однодумцями.

      Поділитися:

      © Всі права захищено 2021

      Заказать звонок

       

        ×
        Замовити дзвінок

         

          ×
          Request a call back

           

            "send"

            ×